Къща за гости ВАСИЛ
Добърско

Забележителности

  • Безспорно най-интересната и изключително добре запазена старина в село Добърско а и в целият регион е църквата “Св.св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат” строена в далечната 1614година. Вкопана дълбоко в земята, тя няма дори прозорци - само тесни, подобни на бойници, отвори в дебелата каменна стена. От същата година датират и иконите в храма. Стенописите са от 1672 г. Дело са на неизвестен майстор, най-вероятно от Дебърската школа, при това, колкото и невероятно да звучи – те са оригинали. И нещо твърде любопитно. Нищо в църквата не е реставрирано. Правено е само освежаване, като е свален опушения от вековете слой. Така иконите и фреските днес греят почти с първоначалния си блясък. Не случайно е избрано и името - светците Теодор Тирон и Теодор Стратилат са били византийски воини, покровители на християнската войска.
  • Възрожденски функционираща църква от 19 век “Сретение Господно” /1860 г./.Богат и ценен иконостас с дърворезба, изографисан от представители на Банската школа.
  • В околността има няколко оброчища и параклиси, сред които са "Козарската църква", "Св. Илия", "Св. Спас", "Св. Атанас", "Св. Троица", "Св. Богородица", "Св. Димитър" и "Св. Георги".