Къща за гости ВАСИЛ
Добърско

село Добърско

Село Добърско е разположено по южните склонове на Рила планина. В селището живеят около 700 постоянни жители и то отстои на 14 км северно от Баня, на 18 км североизточно от Разлог и на 20 км северно от Банско.

От селото се открива невероятна гледка към три планини- Рила, Пирин и Родопите, както и към живописната долина на река Места.

Легендите разказват, че първите заселници на това необичайно място, разположило се на южния скат на Рила планина, били пленените в битката при с. Ключ и ослепени по заповед на император Василий II Самуилови войни. След поражението в планината Беласица през 1014 г., те се насочват към Рилски манастир, но по пътя ги застига зима. Избират мястото на сегашното село Добърско не случайно. Там намират облекчение и изцеление - лечебната вода от аязмото, която и днес извира в двора на средновековната църква “Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”.

Това предание е влязло в местната история и намира своето отражение и в стенописите на църквата. Храмът, граден в началото на XVII век, е един от малкото оцелели в България от тази епоха до наши дни.

Днес Добърско има всички предпоставки да се развие като туристическа дестинация: невероятна гледка, чист въздух, живописен 25 метров водопад- "Щрокалото", лековито изворче, две уникални църкви и близостта му до курорта Банско.

Всяка година на Богоявление (6-ти януари) в Добърско се провежда фолклорен фестивал.Цялото село се събира край реката, за да присъства на християнския ритуал “вадене на осветения кръст от водата” за здраве и берекет. Следва шумно празненство на селския мегдан, към което се присъединяват и гости от съседните села.